Overbruggingshypotheek: Wat is het en hoe werkt het?
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Overbruggingshypotheek

Als jij een volgende woning gaat kopen kan het zijn dat je de huidige woning nog niet verkocht hebt. Wil jij de overwaarde in je huidige woning alvast meefinancieren? Dat kan, dan krijg je te maken met een overbruggingshypotheek. Zo hoef je niet te wachten tot je huidige woning verkocht is. Wil je weten wat een overbruggingshypotheek is en hoe dit precies werkt? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd, is een tijdelijke lening gebaseerd op de overwaarde van je huidige woning. Deze lening dient als brug tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je huidige huis. Pas wanneer je oude huis verkocht is, los je de overbruggingshypotheek af.

 

Waar een reguliere hypotheek vaak een looptijd van 30 jaar heeft, is de looptijd voor een overbruggingskrediet één jaar. Heb je het de hypotheek voor een langere periode nodig? Bijvoorbeeld als de huidige woning niet eerder verkocht raakt? Het is dan in de meeste gevallen mogelijk om de overbrugging te verlengen.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek sluit je altijd af naast een reguliere hypotheek voor de nieuwe woning. Je hebt in de overbruggingsperiode dus meerdere leningen, namelijk:

  • Een hypotheek op je huidige huis
  • Een hypotheek op je nieuwe huis
  • Een overbruggingshypotheek

 

Dit lijkt heel veel, maar zodra je huidige woning  verkocht is, los je zowel de oude hypotheek als de overbrugging af. Tijdens deze overbruggingsperiode hoef je alleen rente te betalen. Het rentepercentage van een overbruggingskrediet is variabel of 1-2 jaar vast en ligt vaak hoger dan de rente die je betaalt voor je reguliere hypotheek. Maar, het goede nieuws is dat deze rente van wel fiscaal aftrekbaar is.

Overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar

Een overbruggingshypotheek sluit je in principe af voor een periode van één jaar. Of korter als de verkoopdatum van de huidige woning al bekend is. De rente hiervan is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je ongeveer 30% terugkrijgt van de Belastingdienst over de betaalde rente (hypotheekrenteaftrek). 

Ook de hypotheek op je huidige huis blijft fiscaal aftrekbaar zolang deze nog niet verkocht is. Voor een periode van maximaal drie jaar mag je de hypotheekrente op je huidige huis, het nieuwe huis en het overbruggingskrediet aftrekken.

Voorwaarden van een overbruggingshypotheek

Er hangen verschillende voorwaarden vast aan een overbruggingskrediet. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van of je het huidige huis al hebt verkocht. 

  • Het huidige huis waarop een overbruggingshypotheek wordt aangevraagd betreft jouw hoofdverblijf (geen tweede woning).
  • Je kan spaargeld aantonen om tijdelijk dubbele lasten te dragen.
  • Als je huidige woning nog niet verkocht is, is de hoogte van de overbrugging maximaal 90% van de marktwaarde minus de restschuld van de hypotheek.
  • Is de huidige woning al wel verkocht? Dan is de hoogte van de overbruggingshypotheek het verschil tussen de verkoopprijs, de verkoopkosten en de restschuld van de hypotheek. 

Overbruggingshypotheek bij een nieuwbouw huis

Heb je een overbruggingshypotheek nodig voor een nieuwbouwwoning? Dan werkt dit in principe hetzelfde als bij een bestaande woning. Wel kan het voorkomen dat je je nieuwbouwhuis nog niet af is en je dus voor een periode langer dan een jaar twee woningen hebt. In dat geval kun je een overbruggingskrediet aanvragen voor een periode van twee jaar (of langer).

Nog meer vragen? Neem contact met ons op.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!