Seniorenhypotheek - Hypotheek voor gepensioneerden
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Seniorenhypotheek

Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, begint er een nieuwe fase in uw leven. Tegelijkertijd brengt het pensioen ook financiële veranderingen met zich mee, en uw woning speelt een centrale rol in dit proces. Een leven lang wonen in uw eigen vertrouwde huis, dat is wat velen van ons graag zouden willen. Maar wat als u op latere leeftijd verhuisplannen hebt of aanpassingen aan uw huidige woning wilt financieren? Voor veel senioren lijkt de hypotheekmarkt misschien niet altijd even toegankelijk. Gelukkig is daar de seniorenhypotheek.

Direct naar:

Wat is een seniorenhypotheek?

Een seniorenhypotheek, ook wel bekend als een ouderenhypotheek of een overwaardehypotheek, is een hypotheekvorm speciaal ontworpen voor mensen boven de AOW-leeftijd. Met de seniorenhypotheek kunt u de overwaarde van uw woning benutten zonder te hoeven verhuizen. Of u kunt de seniorenhypotheek juist inzetten om wel te verhuizen, bijvoorbeeld als u kleiner wilt wonen. Verschillende opties zijn mogelijk. 

 

Naarmate we ouder worden, veranderen onze woonwensen. Misschien wordt uw huidige woning te groot en is het lastig om de tuin te onderhouden. Of wilt u graag in uw huidige woning blijven, maar zijn er financiële middelen nodig voor zorggerelateerde aanpassingen. Dan kan de seniorenhypotheek uitkomst bieden.

Hoe werkt een seniorenhypotheek?

Als gepensioneerde heeft u waarschijnlijk al een groot deel van de hypotheek afgelost. Als de hypotheekschuld lager is dan de waarde van de woning, dan spreken we van overwaarde. Maar wat kunt u doen met de overwaarde van uw huis? Het benutten van deze overwaarde kan financiële ruimte bieden voor diverse doeleinden. U kunt de overwaarde opnemen op twee manieren:

 

  • U kunt ervoor kiezen om in één keer (een deel van) de overwaarde op te nemen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of om een schenking te doen aan uw (klein)kinderen.
  • Een andere optie is om maandelijks een bedrag op te nemen om je pensioeninkomen aan te vullen, waardoor u met meer gemoedsrust van uw oude dag kunt genieten.
Een seniorenhypotheek bij verhuizen

Een seniorenhypotheek bij verhuizen

Het kan zijn dat u ervoor kiest om te verhuizen, bijvoorbeeld als u kleiner wilt wonen of graag gelijkvloers wilt wonen. Wij toetsen dan of u opnieuw in aanmerking komt voor een hypotheek. Dit toetsen wij aan de hand van uw pensioeninkomen en de overwaarde in uw huidige woning. Binnen de seniorenhypotheek zijn de acceptatieregels over het algemeen minder streng dan bij een reguliere hypotheek.

Uw lage rente meeverhuizen

Heeft u op uw huidige woning nog een lage hypotheekrente? U kunt deze rente hoogstwaarschijnlijk meeverhuizen naar uw nieuwe woning. Zo blijft u profiteren van lagere woonlasten, ook als u gaat verhuizen. 

Huren in plaats van kopen

Als u besluit om te gaan verhuizen dan wordt er ook nog weleens getwijfeld aan huren. U gaat dan leven van de overwaarde die vrijkomt uit de verkoop van uw huidige woning en daarnaast betaalt u de huurlasten van uw nieuwe woning. Het grote nadeel is dat de huurlasten een stuk hoger zullen zijn dan de hypotheeklasten. En de huurlasten lopen jaarlijks op. Daarnaast gaat u over de overwaarde die op uw rekening wordt gestort waarschijnlijk vermogensbelasting betalen. Het is daarom goed om eerst uit te zoeken of u opnieuw kunt kopen, omdat dit uiteindelijk een stuk voordeliger is. 

Financiële zekerheid voor uw oude dag

Een seniorenhypotheek kan een waardevol instrument zijn om financiële zekerheid te creëren en te behouden na je pensionering. Het stelt u in staat om de overwaarde van uw huis te benutten op een manier die past bij uw financiële behoeften. Of u nu uw pensioeninkomen wilt aanvullen, uw huis wilt aanpassen voor meer comfort, of gewoon wat extra financiële flexibiliteit wilt, een seniorenhypotheek biedt maatwerkoplossingen voor senioren. 

 

Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie. Vul hieronder het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op voor het maken van een afspraak. Deze afspraak kan zowel bij ons op kantoor als bij u thuis plaatsvinden.

Neem contact met ons op

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!