Starterslening
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Starterslening

Ben jij op zoek naar je eerste huis, maar blijkt je inkomen net te laag voor een hypotheek? Je bent niet de enige. Voor veel starters is het kopen van een huis een financiële uitdaging. Eén van de hulpmiddelen voor beginnende huizenkopers is de starterslening. Een aanvulling op de hypotheek, waarmee het misschien wél mogelijk is om dat ene huis te kopen. Wij leggen je graag uit wat een starterslening is, hoe het werkt en wie daarvoor in aanmerking komt.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een extra lening bovenop je reguliere hypotheek, waarmee je het verschil tussen de aankoopkosten en het bedrag dat je maximaal kunt lenen aanvult. Wanneer je net niet genoeg hypotheek kunt krijgen voor de aankoop van je eerste huis kan de starterslening het verschil maken. Kortom, het is een steuntje in de rug voor de beginnende huizenkoper om toch die gewenste woning te kunnen financieren.

Hoe werkt een starterslening?

Het interessante aan de starterslening is dat je hier de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt. Dit betekent dat je de eerste drie jaar alleen je reguliere hypotheek betaalt en pas na drie jaar je rente en aflossing gaat betalen over je starterslening. Is je inkomen in die tijd niet voldoende gestegen om extra te gaan betalen? Dan kun je na drie jaaar een hertoets aanvragen om uitstel te krijgen.

De starterslening is een annuïtaire lening, wat betekent dat je gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag betaalt. De hoogte van het maandelijkse bedrag hangt af van de hoogte van de lening en de rente.

Maximale starterslening?

De hoogte van de de lening voor starters varieert tussen de €20.000 en €35.000. De exacte hoogte verschilt per gemeente, maar is nooit hoger dan 20% van de waarde van de woning. Als je minder geld wilt lenen dan kan dat natuurlijk ook, maar de minimale lening die je moet afsluiten is €2.500.

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een starterslening?

Om in aanmerking te komen voor een starterslening zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze voorwaarden verschillen per gemeenten, maar je moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het moet de aankoop van je eerste huis zijn, waar je ook zelf in gaat wonen.
  • Veel gemeenten hanteren de regel dat je tussen de 18 en 35 jaar moet zijn.
  • Je moet een hypotheek afsluiten met NHG
  • Je komt alleen in aanmerking als je niet voldoende inkomen hebt om zonder extra lening de woning aan te kopen.
  • Veel gemeenten willen dat je daar minimaal 1 jaar ingeschreven staat. Bij sommige gemeentes kom je ook in aanmerking voor de lening als je in de gemeente werkzaam bent.

Hoe kan ik een starterslening aanvragen?

Om de starterslening aan te vragen ga je allereerst naar de gemeente. Je hebt hun toestemming nodig om de lening aan te kunnen vragen. Als zij daar akkoord mee gaan, krijg je van hen een toewijzingsbrief. Sluit je je hypotheek via ons af? Dan helpen wij je verder met de aanvraag. 

Nog meer vragen? Neem contact met ons op.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!