Hypotheek voor zzp'ers - Ondernemershypotheek
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Hypotheek voor zelfstandig ondernemers (zzp’ers)

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om zelfstandig ondernemer te worden. Dit geeft je meer vrijheid in je werk en zo kun je doen wat je het liefst doet. Maar als zelfstandige kunnen je inkomsten maandelijks variëren. Wil je weten wat voor invloed dit heeft als jij als zzp’er een hypotheek wilt aanvragen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

De hypotheek voor ondernemers is één van onze specialismen. Diverse accountantskantoren hebben ons aangemerkt als vaste hypotheekadviseur voor hun zakelijke klanten, omdat wij veel kennis en ervaring hebben met de ondernemershypotheek. Het maakt voor ons niet uit of je werkt als zzp’er of een DGA bent met meerdere BV’s. In het eerste oriënterende gesprek beoordelen wij zelf jouw jaarcijfers en laten je direct zien wat de mogelijkheden zijn voor een ondernemershypotheek.

 

Direct naar: 

Hypotheek berekenen voor zzp’ers

Bij het berekenen van een hypotheekaanvraag voor zzp’ers wordt in beginsel gekeken naar de saldo fiscale winst (omzet minus bedrijfskosten) over de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde geldt voor de bank als toetsinkomen. Als je nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer bent, dan rekenen we met de inkomensgegevens van de tijd dat je dat wel bent.
Heb jij een zakelijke auto die je bijtelt in privé? Bij de meeste geldverstrekkers wordt de bijtelling (volledig of gedeeltelijk) van de fiscale winst gecorrigeerd. 

 

Ben jij langer dan drie jaar zzp’er en wil jij online je hypotheek berekenen? Gebruik dan onze online rekentool voor een indicatie van je maximale hypotheek. Wil je precies weten wat de mogelijkheden zijn voor een hypotheek als zzp’er? Neem dan contact met ons op voor een gratis oriënterend gesprek.

Startende ondernemer (vanaf één jaar)

Startende ondernemer (vanaf één jaar)

Als zelfstandig ondernemer had je vroeger drie jaar aan jaarcijfers nodig, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig. In de regel kan je al een hypotheek afsluiten vanaf dat je één jaar zelfstandig bent. De wijze waarop het ondernemersinkomen wordt vastgesteld is afhankelijk van of de hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie wordt aangevraagd. Zie onderstaande rekenvoorbeelden.

Rekenvoorbeeld met NHG

Rekenvoorbeeld startende ondernemer met NHG

Rekenvoorbeeld zonder NHG

Rekenvoorbeeld startende ondernemer zonder NHG

Afhankelijk van de geldverstrekker wordt uitgegaan van 75% tot maximaal 100% van de saldo fiscale winst.

Startende ondernemer (vanaf zes maanden)

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huidige beroep voort te zetten als zzp’er na een periode van loondienst. Je was bijvoorbeeld eerst communicatieadviseur in loondienst en gaat nu verder als zzp’er. Of je was werkzaam in de zorg en gaat nu verder als zzp’er in de zorg. Op het moment dat je zzp-werkzaamheden gelijk zijn aan je werkzaamheden in loondienst, dan kan je al een hypotheek afsluiten vanaf dat je zes maanden zzp’er bent. 

 

Het inkomen wordt dan vastgesteld door de saldo fiscale winst over de eerste zes maanden op te tellen bij de laatste zes maanden loondienst. Zo komen we op het totaalinkomen over de laatste 12 maanden. Dit geldt dan in principe als je toetsinkomen. Wel is het belangrijk dat je een curriculum vitae kunt laten zien waarin jouw opleiding en werkervaring terugkomt.

Lopende boekjaar meenemen bij groei omzet/fiscale winst

Als ondernemer streef je ernaar om ieder jaar een groei te maken in je omzet/fiscale winst. Het kan zijn dat je huidige fiscale winst vele malen hoger is dan de fiscale winst van de voorgaande jaren. Bij een aantal geldverstrekkers is het mogelijk om het lopende boekjaar mee te rekenen in het gemiddelde toetsinkomen. Het meenemen van het lopende boekjaar is mogelijk vanaf 1 juli. We rekenen dan met de definitieve halfjaarcijfers en de prognose voor het tweede halfjaar. Het toetsinkomen wordt dan berekend over de gemiddelde winst van het lopende boekjaar en de twee jaren terug. Hierna een voorbeeld berekening:

 

Lopende boekjaar

 

Door het lopende boekjaar mee te nemen (in dit geval 2023) wordt het gemiddelde inkomen hoger. Echter, mag het toetsinkomen nooit hoger worden vastgesteld dan het laatst volledig afgesloten boekjaar (2022). Het toetsinkomen is daarom gemaximaliseerd op €75.000.

Experts in hypotheken voor zzp’ers

Experts in hypotheken voor zzp’ers

Als experts in ondernemershypotheken zijn we helemaal op de hoogte van wat er mogelijk is bij de geldverstrekkers en we blijven altijd bij met de regels. In ons eerste gratis oriëntatiegesprek vertellen we je wat je opties zijn op basis van je jaarcijfers. Nieuwsgierig naar wat onze adviseurs voor jou kunnen doen? Schroom niet om vandaag nog contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek over je hypotheek. 

Vrijblijvend advies voor zzp'ers

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!

Wij vergelijken alle banken op rente en voorwaarden