Hypotheek voor dga - Zakelijke hypotheek afsluiten
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Hypotheek voor dga's

Veel mensen denken dat het krijgen van een hypotheek als directeur-grootaandeelhouder (dga) ingewikkeld is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ben jij een dga en heb jij plannen om een woning aan te kopen? Onze hypotheekadviseurs zijn gespecialiseerd in hypotheken voor dga’s. Wij analyseren zelf het dga inkomen en besteden dit niet uit aan een externe partij. Zo weet je al direct in het eerste gesprek wat je mogelijkheden zijn. Of je nu net begonnen bent als dga of al jaren in deze rol werkt, bij ons ben je aan het juiste adres.

Direct naar: 

Hypotheek als dga

Een hypotheek afsluiten als dga vraagt om een specialistische aanpak. Je inkomen als dga kan uit meerdere componenten bestaan, namelijk:

  • Dga salaris dat je jezelf uitkeert vanuit de bv of holding;
  • Uitgekeerd dividend vanuit de holding of deelneming;
  • Niet uitgekeerde dividend vanuit de holding of deelneming.

 

De componenten die meetellen tot het inkomen maken we inzichtelijk over de laatste drie jaar. Het gemiddelde telt als het toetsinkomen voor de bank.

 

Als dga probeer je vaak je loon te minimaliseren om zo veel mogelijk geld in de bv te houden. Over alles wat je overmaakt naar privé, moet je immers belasting betalen. Echter mogen wij ook het niet-uitgekeerde dividend meerekenen tot het inkomen, als blijkt dat er ná een fictieve onttrekking nog steeds voldoende werkkapitaal en vermogen in de bv zit. Ook deze beoordeling doen onze hypotheekadviseurs zelf. 

 

Tijdens het aanvraagtraject hebben wij het liefst rechtstreeks contact met jouw accountant zodat we snel de benodigde informatie kunnen opvragen. Wij spreken immers dezelfde taal en kunnen zo snel en effectief handelen. En niet geheel onbelangrijk; wij ontzorgen jou tijdens het aanvraagtraject van de hypotheek.

Startende dga (vanaf één jaar)

In het verleden had je als dga drie jaarcijfers nodig voor het afsluiten van een hypotheek. Tegenwoordig kun je al een hypotheek afsluiten vanaf dat je één jaar zelfstandig bent. Bij het vaststellen van het dga inkomen analyseren we de jaarcijfers van het eerste afgesloten boekjaar. Daarnaast beoordelen en analyseren we de prognoses die door jouw accountant zijn afgegeven. Afhankelijk van de keuze van de geldverstrekker kun je als startende dga wel of niet het dividend meerekenen tot het inkomen.

Startende dga (vanaf zes maanden)

Ben jij minimaal zes maanden werkzaam als dga en deed je daarvoor hetzelfde werk in loondienst? Dan kunnen wij al een hypotheek voor je afsluiten. Het inkomen wordt dan berekend op basis van het eerste afgesloten halfjaar als dga en de zes maanden loondienst die daaraan vooraf ging. Het is daarnaast belangrijk om een curriculum vitae te hebben waaruit je opleiding en werkervaring blijkt.

Stijging in omzet/resultaat van de onderneming

Standaard berekenen we het dga inkomen over de drie afgesloten boekjaren. Echter kan het zijn dat er in het lopende boekjaar een enorme groei is gerealiseerd. Het kan dan interessant zijn om het lopende boekjaar mee te nemen in de bepaling van het inkomen. Het gemiddelde inkomen wordt dan berekend op basis van het lopende boekjaar en de twee jaren ervoor. Het derde jaar komt dan te vervallen. 

 

Het meenemen van het lopende boekjaar is mogelijk vanaf 1 juli. We vragen dan de definitieve halfjaarcijfers en de prognosecijfers van dit jaar op.

Geld lenen uit eigen bv

Geld lenen uit eigen bv

Het kan interessant zijn om een deel van de hypotheek te lenen uit de eigen bv. De bv dient dan als bank voor (een deel van) jouw hypotheek. We noemen dit ook wel een eigenwoningschuld bij de eigen bv. Fiscaal gezien is dit eveneens aantrekkelijk. De hypotheekrente die je afspreekt met de bv is namelijk fiscaal aftrekbaar in privé. Daarnaast ontvang je in de bv rente over het uitgeleende geld, waardoor het eigen vermogen in de bv rendeert. In overleg met de accountant kunnen we een combinatie maken van een hypotheek bij de bank/geldverstrekker en een lening bij de eigen bv.

Specialist in hypotheken voor dga's

Als specialisten in ondernemershypotheken weten we precies wat er mogelijk is bij de geldverstrekkers en zijn wij altijd up-to-date als het gaat om acceptatiebeleid. Verschillende accountantskantoren hebben ons dan ook als hun vaste hypotheekadviseur voor zakelijke klanten gekozen. In het eerste gratis oriëntatiegesprek spreek je direct een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in hypotheken voor dga’s. Benieuwd wat onze adviseurs voor jou kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek.

Vrijblijvend advies voor directeur-grootaandeelhouders

Wij vergelijken alle banken op rente en voorwaarden