Volgende Woning Kopen - Hypotheek Meenemen
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Volgende woning kopen en hypotheek meenemen

Een nieuwe stap in je leven. Je wilt verhuizen! Deze stap is net zo spannend en bijzonder als het kopen van je eerste huis. Want hoe zat het ook alweer en kun je je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning? Of je nu samen met je partner een nieuwe stap zet, je vanwege gezinsuitbreiding een groter huis nodig hebt of juist kleiner wilt gaan wonen. Het begint hier. Bij Vallei en Heuvelrug Hypotheken begrijpen we de vragen die het kopen van een nieuwe woning met zich meebrengt, en we staan voor je klaar om je te begeleiden.

Onafhankelijk hypotheekadvies volgende woning

In vergelijking tot je eerste koophuis, is een volgende koopwoning vaak voor een langere periode. Het is een woning waar wellicht jouw kinderen gaan opgroeien en waar je misschien wel tot aan je pensioenleeftijd blijft wonen. Onze adviseurs beoordelen welke hypotheek het beste aansluit op jullie wensen en persoonlijke situatie en zorgen ervoor dat jouw nieuwe hypotheek toekomstbestendig is. We vergelijken daarnaast op rente en op voorwaarden en dit doen wij bij ruim 40 verschillende hypotheekaanbieders. Zo weten we zeker dat we de best passende hypotheek voor jou kunnen selecteren.

Verhuisregeling: hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Profiteer jij op je huidige woning van een lage hypotheekrente met een lange rentevastperiode en wil je de huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning? Dan hebben we goed nieuws: je kunt deze lage rente hoogstwaarschijnlijk meenemen naar je nieuwe koopwoning. Dit betekent dat je ondanks de stijgende hypotheekrentes kunt blijven profiteren van een lage hypotheekrente en lage maandlasten. Stel, je hebt op je huidige woning nog een hypotheek van € 300.000 met een rente van 2% voor twintig jaar rentevast. Voor de aankoop van je nieuwe woning heb je een hypotheek nodig van € 500.000. Voor een bedrag van € 300.000 neem je de rente mee van je huidige woning. Over het extra deel van € 200.000 sluit je dan de actuele marktrente. 

 

Is je huidige woning nog niet verkocht terwijl je al een volgende woning hebt aangekocht? Dan wordt bij de meeste hypotheekaanbieders de huidige hypotheek op een variabele rente gezet. Hierdoor worden je dubbele lasten hoger.

Huis kopen terwijl je huidige woning nog niet verkocht is

Huis kopen terwijl je huidige woning nog niet verkocht is

Een ander scenario waar je mogelijk mee te maken krijgt, is dat je een nieuw huis op het oog hebt terwijl je huidige woning nog niet verkocht is. Dit kan wat financiële uitdagingen met zich meebrengen. Gelukkig is er een oplossing: de overbruggingshypotheek. Dit is een tijdelijke hypotheek waarmee je de overwaarde van je huidige woning alvast kunt meefinancieren voor je nieuwe droomhuis.

Wat is de bijleenregeling?

Wanneer je je huidige huis verkoopt kan het zijn dat er overwaarde vrijkomt. Overwaarde is het verschil tussen de verkoopprijs van de woning en de nog openstaande hypotheekschuld. De Belastingdienst/ overheid stimuleert ons om deze overwaarde te gebruiken bij de aankoop van je nieuwe woning. Dit doen zij door middel van de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde uit de verkoop van je huidige woning gebruikt voor de aankoop van de nieuwe woning. Over het deel van de overwaarde dat je niet gebruikt voor de aankoop van de nieuwe woning, krijg je geen hypotheekrente-aftrek meer. 

 

Voorbeeld van de bijleenregeling

Stel je hebt een overwaarde van € 100.000. Je besluit om € 50.000 te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. De andere € 50.000 gebruik je voor een nieuwe auto, studie van de kinderen of wat anders. Hier ben je helemaal vrij in. Dan krijg je over € 50.000 van je nieuwe hypotheek geen hypotheekrente-aftrek meer. Onze adviseurs rekenen in het gesprek voor jou uit wat je eventueel misloopt aan hypotheekrente-aftrek als je niet alle overwaarde gebruikt voor de aankoop van de nieuwe woning.

 

De bijleenregeling geldt voor een periode van drie jaar, daarna vervalt de bijleenregeling. Dus stel, je verkoopt je woning met overwaarde en je gaat daarna een woning huren of je wordt inwonend. Wanneer je dan na drie jaar pas weer een nieuwe woning aankoopt, dan kun je de volledige woning weer financieren met behoud van hypotheekrenteaftrek. De overwaarde uit je vorige woning hoef je niet te gebruiken voor de aankoop. 

Hypotheekadvies op maat

Hypotheekadvies op maat

Bij Vallei en Heuvelrug Hypotheken begrijpen we dat elke situatie uniek is. Of je nu voor de eerste keer een huis koopt, samen met je partner een nieuw avontuur begint, of je huis wilt aanpassen aan veranderingen in je leven, wij bieden hypotheekadvies op maat. We zijn er om je te begeleiden bij het begrijpen van de financiële mogelijkheden en het maken van de juiste keuzes voor jouw situatie. Zo wordt de stap naar je nieuwe droomhuis een stuk duidelijker en zorgelozer.

Dubbele lasten

Als je een volgende woning gaat aankopen, toetsen we altijd of de dubbele lasten betaalbaar zijn. Met de huidige rentes kunnen de dubbele lasten flink oplopen. Met dubbele lasten bedoelen we de lasten van de huidige hypotheek, de overbruggingshypotheek en de nieuwe hypotheek. Het is belangrijk dat je voldoende spaargeld hebt om tijdelijk de lasten van de huidige hypotheek en de overbruggingshypotheek te kunnen betalen.

Veelgestelde vragen over het kopen van je volgende woning

Deze blijft gewoon doorlopen zolang de woning nog niet verkocht is. Het is daarom belangrijk dat je spaargeld achter de hand hebt om deze lasten op te kunnen vangen.

Nee, je kunt niet meer lenen als je al een huis hebt. Wel kan je aan de bank meer zekerheid geven, omdat je overwaarde inbrengt (als je die hebt). Je komt daardoor in een gunstigere risicoklasse en betaal je een lagere rente.

Maak een afspraak met één van onze adviseurs

Heb je vragen over het meenemen van je bestaande hypotheek naar je nieuwe woning? Of wil je graag een afspraak maken met één van onze adviseurs? Vul dan hieronder het contactformulier in en wij helpen je graag verder.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!