Hypotheek voor Recreatiewoning of Chalet
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Hypotheek voor recreatiewoning of chalet

Het idee van een eigen recreatiewoning, een tweede huisje aan het water of in het bos, spreekt veel mensen aan. Het is de ideale ontsnapping aan de dagelijkse hectiek. Misschien wil je er zelf gaan wonen of koop je het juist voor de verhuur. Wat jouw reden ook is, met onze expertise op het gebied van hypotheken voor een recreatiewoning helpen we je graag om dit werkelijkheid te maken.

Direct naar: 

Hoe werkt een hypotheek op recreatiewoning?

Het kopen van een recreatiewoning of chalet is een leuke investering. Het is mogelijk om de recreatiewoning zelf te gebruiken, maar je kunt deze ook verhuren. Bij een hypotheek op een recreatiewoning gelden andere regels dan bij een reguliere hypotheek. Zo kan je bij een hypotheek op een recreatiewoning:

 • maximaal 75% tot 85% van de waarde van de woning lenen
 • afhankelijk van de keuze van de bank, reguliere hypotheekrente krijgen (zonder opslag)
 • in sommige gevallen aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek
 • duurzaamheid korting krijgen op de hypotheekrente (bij nieuwbouw of aantonen energielabel A)

Voorwaarden recreatiewoning

Om een hypotheek op een recreatiewoning of chalet te kunnen krijgen zijn er een aantal voorwaarden die de bank stelt. Zo moet de woning:

 • aard- en nagelvast gebouwd zijn;
 • aangesloten zijn op alle nutsvoorzieningen;
 • op eigen grond staan (erfpacht mag ook als deze voldoet aan de voorwaarden  van de groene notariële opinie*)
 • van steen- of houtskeletbouw zijn (een staalconstructie volstaat ook);
Recreatiewoning aankopen voor verhuur

Recreatiewoning aankopen voor verhuur

Het verhuren van een recreatiewoning heeft vele voordelen, zoals:

 • kortstondige en lange verhuur mogelijk
 • huurder heeft geen huurbescherming 
 • over de huurinkomsten is geen inkomstenbelasting verschuldigd; 
 • lagere investering dan een reguliere woning; 
 • bij nieuwbouw volledige BTW teruggave mogelijk over de aankoopprijs

Btw teruggave nieuwbouw recreatiewoning

Als je een nieuwbouw recreatiewoning aankoopt, dan ben je 21% btw verschuldigd over de koopsom in plaats van overdrachtsbelasting. Je kunt de volledige btw terugvragen als je de recreatiewoning volledig gaat verhuren. In dit geval word je namelijk voor de Belastingdienst als ondernemer gezien, ondanks dat je een particulier bent. Je hebt namelijk een commercieel doel met de aankoop van de recreatiewoning.  

Als je de btw terugvordert dan heb je een verplichting voor de eerstvolgende tien jaar om de recreatiewoning volledig te huur aan te bieden. Verkoop je de woning na vijf jaar? Dan moet je de helft (5/10) van de btw terug betalen. Over de huurinkomsten die je ontvangt draag je 9% btw af aan de belastingdienst. Je doet dus ieder kwartaal btw-aangifte. De huurinkomsten die daarvan overblijven (91%) zijn netto en daar hoef je geen inkomstenbelasting over af te dragen. 

Hypotheek voor chalet: permanente bewoning

Een vraag die we vaak krijgen is of het ook mogelijk is om een hypotheek voor een chalet te krijgen, waar je permanent gaat wonen. De bestemming zegt het eigenlijk al. Je kunt er recreëren en dat is wat anders dan wonen. Maar in de bestemming staat wel dat je er 365 dagen per jaar mag recreëren. Dit zorgt weleens voor verwarring. Hoe zit dit eigenlijk?

Vanwege de recreatieve bestemming is het niet mogelijk om je in te schrijven op het adres van de recreatiewoning. Dit betekent dat je ergens anders nog een woonadres moet hebben waar je staat ingeschreven. Dit kan zijn een andere koopwoning, een huurwoning of misschien ben je wel inwonend. Het kan dan nog steeds mogelijk zijn om een recreatiewoning aan te kopen zonder dat je daarnaast een eigen koop- of huurwoning hebt.

Gedoogbeleid gemeente inschrijven op recreatiewoning

Bij sommige parken of recreatieve bestemmingen is het vanuit de gemeente gedoogd om je wel in te kunnen schrijven op het recreatie adres. Het is dan mogelijk om, zolang het gedoogbeleid geldt, permanent te wonen in de recreatiewoning. Dit heeft als voordeel dat je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek en dat je mogelijk 2% overdrachtsbelasting betaalt in plaats van 10,4%. Ook kun je alle bijkomende financieringskosten aftrekken. Fiscaal voldoe je dan aan de eisen van een eigen woning en kun je dus van veel

Overwaarde gebruiken voor het kopen van een recreatiewoning of chalet

Voor de aanschaf van een recreatiewoning of chalet mag je tot 85% lenen. Dit betekent dat er altijd een deel van de koopsom + kosten koper met eigen middelen betaalt moet worden. Deze eigen middelen kunnen bestaan uit spaargeld, beleggingen of misschien heb je wel overwaarde in je eigen woning. De overwaarde in de eigen woning kunnen we opnemen door een tweede hypotheek aan te vragen. Dit bedrag wordt dan door de hypotheekverstrekker op jouw eigen rekening gestort, wat je vervolgens kan inzetten voor de aankoop van de recreatiewoning.

Je hebt overwaarde in je eigen woning als de lopende hypotheek lager is dan de waarde van de woning. De waarde van de woning kunnen we bepalen aan de hand van een (desktop)taxatie. Naast de eigen woning kunnen we ook de overwaarde benutten van andere panden, mocht je die in bezit hebben. Denk aan een verhuurd pand of een bedrijfspand.

Vakantiewoning in het buitenland kopen

Vakantiewoning in het buitenland kopen

Wil je een hypotheek op een vakantiewoning in het buitenland? Ook dan zijn er soms mogelijkheden. Van een lekker huisje aan de Spaanse Costa tot een appartement op het altijd zonnige Curaçao, wij denken graag met je mee. In een oriënterend gesprek beoordelen wij of je in Nederland een woning of ander pand hebt met overwaarde. Middels een extra hypotheek op (één van) deze panden kunnen we liquide middelen vrijmaken die je kan besteden aan een vakantiewoning in het buitenland. 

Vrijblijvend advies hypotheek recreatiewoning

Wij staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van het hypotheekproces voor jouw recreatiewoning. Vul hieronder het contactformulier in, dan nemen wij persoonlijk contact met je op. In het eerste gesprek beoordelen wij direct de haalbaarheid en vertellen wij je wat de regels en mogelijkheden zijn. Laten we samen jouw vakantiehuis werkelijkheid maken.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!

Wij vergelijken alle banken op rente en voorwaarden