Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het kopen van een huis is een belangrijke stap in het leven, maar het kan ook een financieel risico met zich meebrengen. Wat als je je baan verliest, te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden, of de hypotheek niet meer kunt betalen? Om dit soort zorgen te verlichten, bestaat de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie, afgekort tot NHG, is een regeling die in het leven is geroepen om huizenkopers financiële bescherming te bieden. Het dient als een soort vangnet voor als dingen anders lopen dan gepland. Met NHG staat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant voor de terugbetaling van een deel van de hypotheekschuld. Bijvoorbeeld wanneer je relatie eindigt, je partner overlijdt of zich iets anders voordoet waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen.

 

Een van de belangrijkste voordelen van NHG is dat het in geval van gedwongen verkoop van je huis de resterende hypotheekschuld kan worden kwijtgescholden als deze hoger is dan de marktwaarde van de woning. Dit voorkomt dat je blijft zitten met een restschuld na de verkoop van je huis. Let op! Als je gebruik maakt van de kwijtschelding krijg je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

NHG grens 2023

De NHG-grens geeft aan tot welk bedrag je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunt afsluiten. Voor 2023 is de NHG-grens vastgesteld op €405.000. Dit betekent dat je de totale kosten voor de aankoop van een woning  (inclusief eventuele verbouwingskosten) niet boven de €405.000 mag uitkomen om in aanmerking te komen voor NHG.

 

Wil je de woning gaan verduurzamen en investeren in energiebesparende maatregelen, zoals: isolatie, zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp, dan kan de NHG-grens zelfs verhoogd worden tot €429.300.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Het afsluiten van een hypotheek met NHG brengt bepaalde kosten met zich mee, ook wel borgtochtprovisie genoemd. Dit kost je eenmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Stel je sluit een hypotheek af voor €400.000, dan is de borgtochtprovisie €2.400 (0,6% x 400.000). Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting. Dit in combinatie met de lage rente maakt dat je deze kosten snel weer terugverdiend.

Voordelen van Nationale Hypotheek Garantie

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft vele voordelen:

  • Lagere hypotheekrente doordat geldverstrekkers extra zekerheid krijgen. De rente ligt gemiddeld 0,5% lager t.o.v. een hypotheek zonder NHG waarbij je 100% van de woningwaarde leent.
  • Is niet alleen voor starters, maar kan ook voor senioren of ondernemers interessant zijn.
  • De NHG biedt tijdelijke steun als je je hypotheek niet meer kunt betalen en gaat samen met je geldverstrekker op zoek naar een oplossing.
  • Bij gedwongen verkoop schelden zij onder bepaalde voorwaarden mogelijk de restschuld kwijt.
  • De kosten voor het verduurzamen van je huis kun je ook meefinancieren. Weet je nog niet precies welke maatregelen je wilt doorvoeren? Dan kun je kiezen voor het NHG Energiebespaarbudget, waarmee je het geld vast hebt staan om later te benutten.
  • Ook zonder vast contract kun je een hypotheek met NHG afsluiten.
  • De kosten voor het afsluiten van de NHG zijn fiscaal aftrekbaar.

Veelgestelde vragen over de Nationale Hypotheek Garantie

Ja, het is mogelijk om achteraf NHG aan te vragen. Als de woningwaarde onder de NHG grens valt, dan kan je de hypotheek oversluiten naar een hypotheek met NHG. Let wel op dat je rentecontract dan wordt opengebroken. Dit is alleen interessant als de actuele rente in de markt lager is dan jouw contractrente.

Nee, het is niet verplicht om een hypotheek met NHG af te sluiten als je daarvoor in aanmerking komt. Wij raden dit in de meeste gevallen wel aan, omdat dit vaak het voordeligst is.

In 2024 gaat de NHG grens omhoog naar €435.000. De provisie blijft hetzelfde, namelijk 0.6%.

Nee, dat kan helaas niet. Als je gebruik wilt maken van de hogere NHG-grens dan kun je de woning ook echt pas in 2024 aankopen. Wordt jouw bod op een nieuwe woning in december geaccepteerd en spreek je af dat de overdracht in 2024 plaatsvindt? Dan kunnen we wel al in december de hypotheekaanvraag in gang zetten met de nieuwe voorwaarden van 2024. Zo hoef je niet te wachten met je hypotheekaanvraag.

Nog meer vragen? Neem contact met ons op.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!