Wereld bespaardag: 5 tips om te besparen
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit
31 oktober 2023

Wereld bespaardag: 5 tips om te besparen

Besparen, voor de één is het absolute noodzaak, de ander maakt er een ware sport van. Of je nu spaart voor een droomvakantie, het aflossen van schulden of om wat extra financiële ruimte te creëren, besparen is altijd een slim idee. In deze tijd dat alles steeds duurder wordt delen wij graag vijf tips die je kunnen helpen om geld te besparen.

#1 Verzekeringen vergelijken

De premies van verzekeringen veranderen vaak en verschillen ook per verzekeraar. Daarom is het verstandig om eens te kijken of je ergens anders niet goedkoper uit bent. Als je toch naar je verzekeringen kijkt, check dan ook gelijk of je niet dubbel verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan zorgkosten die onder je zorgverzekering en je reisverzekering vallen of wellicht ben je een oude woonverzekering vergeten op te zeggen en heb je er nu twee lopen.

 

#2 Bekijk je abonnementen

Kijk eens kritisch naar je abonnementen. Welke gebruik je wel en welke echt niet? Heb je een abonnement op de sportschool of ben je meer een sponsor? En gebruik je echt al die streamingdiensten of kan je het ook wel af met één minder? Ditzelfde geldt voor je telefoonabonnement. Houd jij iedere maand data en minuten over? Dan kun je je abonnement wellicht wat naar beneden bijstellen.

 

#3 Energiecontract oversluiten

Net zoals verzekeringen ben je bij een andere energieleverancier ook vaak goedkoper uit. Vergelijk de aanbieders eens met elkaar om te kijken of je wel echt zo voordelig zit als je misschien denkt. Naast een lager tarief kan het ook zijn dat een leverancier welkomstkorting biedt. Dan kan een nieuw contract helemaal voordelig zijn. Let hierbij wel op de einddatum van je huidige contract. Als je een vast contract hebt dat nog een jaar loopt, dan kun je deze niet zomaar opzeggen.

 

#4 Belastingaangifte

Als je net je eerste huis hebt gekocht, kun je de eerstvolgende keer dat je belastingaangifte doet veel posten aftrekken. Zo kun je de advies- en bemiddelingskosten, notariskosten (voor de hypotheekakte), taxatiekosten, kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie onder andere aftrekken. Kijk ook eens welke aftrekposten jij hebt en wat de ideale verdeling is tussen jou en je partner.

 

#5 Lagere risicoklasse hypotheek

Hoe minder hypotheek je op je huis hebt, hoe lager het risico voor de bank. Heb jij al veel afgelost op je hypotheek of is je huis veel meer waard geworden? Misschien kan je hypotheekrente dan wel omlaag. Bij sommige banken gaat dit automatisch wanneer je zoveel hebt afgelost dat je in een lagere risicoklasse valt, maar dit is niet bij allemaal zo. Ook weet de bank natuurlijk niet hoeveel jouw huis meer waard is geworden. Bij de meeste banken kun je dit gewoon online regelen en berekent de bank direct jouw nieuwe rentepercentage.