Lineaire Hypotheek: Wat is het en hoe werkt het?
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Lineaire hypotheek

De wereld van hypotheken kan soms behoorlijk verwarrend zijn. Alsof dat nog niet genoeg is, moet je ook nog kiezen welke hypotheekvorm het beste bij je past. Een veel voorkomende optie is de lineaire hypotheek. Wij leggen je graag uit wat een lineaire hypotheek precies is, wat de voor- en nadelen zijn, en hoe deze zich verhoudt tot andere hypotheekvormen.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek elke maand een vast bedrag aan aflossing betaalt. Terwijl je maandelijks hetzelfde bedrag betaalt aan aflossing, wordt de rente die je betaalt steeds minder. Dit komt doordat de rente wordt berekend over het (steeds kleiner wordende) openstaande bedrag. Hierdoor worden je maandlasten in de loop van de tijd steeds lager.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Hoe een lineaire hypotheek precies werkt leggen wij graag uit aan de hand van voorbeeld. Stel je voor: je koopt een huis van € 400.000 en je leent dit bedrag tegen een rente van 4,25% voor 30 jaar. Elke maand betaal je €1.111 aan aflossing (€400.000 / 360 maanden) en over het resterende openstaande bedrag betaal je rente. Zoals te zien in de tabel hiernaast.

Elke maand gaat er dus een deel van je betaling naar de rente en een deel naar de aflossing van je lening. De aflossing blijft gelijk, maar de rentelast wordt iedere maand lager, omdat je de lening aflost. Het maandbedrag daalt dus.

Voordelen van een lineaire hypotheek

  • Dalende maandlasten: Naarmate je schuld afneemt, dalen je maandelijkse hypotheeklasten. Dit kan handig zijn als je verwacht dat je inkomen in de toekomst zal afnemen, bijvoorbeeld na je pensionering.
  • Doordat je ook aan de beginperiode relatief veel aflost, betaal je over de totale looptijd minder rente dan bij bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek.

Nadelen van een lineaire hypotheek

  • Hogere beginlasten: In het begin van de hypotheek betaal je relatief hoge maandlasten, omdat je zowel rente betaalt over het volledige hypotheekbedrag als een flinke aflossing doet.
  • Fiscale voordelen nemen af: Aan het einde van de looptijd betaal je nog maar weinig rente, waardoor je hypotheekrenteaftrek ook minder wordt.

Lineaire hypotheek vs Annuïteitenhypotheek

Het grootste verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek ligt in de maandelijkse lasten. Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten gedurende de hele looptijd gelijk, terwijl ze bij een lineaire hypotheek elke maand dalen.

 

Een lineaire hypotheek kan een goede keuze zijn als je wilt dat je schuld snel afneemt en je financiën het toelaten om in het begin hogere maandlasten te dragen. Ook als je verwacht de komende jaren qua inkomen achteruit te gaan, kan een dit een slimme keuze zijn. Bijvoorbeeld als je weet dat je door gezinsuitbreiding minder gaat werken of als je over een aantal jaar met pensioen gaat en het inkomen zal dalen. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken welke hypotheekvorm het beste bij jouw persoonlijke situatie en wensen past.

Kosten lineaire hypotheek

Je weet nu dat de kosten voor een lineaire hypotheek bestaan uit een deel aflossing en een deel rente, dat zijn de maandelijkse kosten. De precieze hoogte van deze kosten hangt af van de kosten van je woning en het rentepercentage. Daarnaast zijn er ook nog de kosten koper. Dit zijn eenmalige kosten die je betaalt om je huis aan te kopen, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Binnen deze kosten koper vallen ook onze advieskosten. Het eerste gesprek met ons is altijd geheel vrijblijvend en kosteloos. Als je besluit om je hypotheek via ons af te sluiten, dan hanteren wij daar specifieke tarieven voor.

Nog meer vragen? Neem contact met ons op.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!