Waarborgsom - Wat is dat? - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Waarborgsom

Bij het kopen van een huis hoef je de woning niet gelijk te betalen. Vaak zitten er nog een aantal weken of maanden tussen het tekenen van het koopcontract en de sleuteloverdracht. Maar, tot het moment dat je naar de notaris gaat en de woning officieel jouw eigendom wordt, is er nog niets betaald. Daarom vraagt de verkoper om een waarborgsom genoemd. Dit geeft de verkoper de zekerheid tot aan de overdrachtsdatum.

Wat is een waarborgsom?

In het koopcontract voor de aankoop van je huis vind je de informatie over de bankgarantie en de waarborgsom. Hier staat aangegeven wat de hoogte van de waarborgsom is en wanneer dit bedrag op de rekening van de notaris moet staan. De borgsom van je koopwoning bedraagt 10% van de koopprijs en moet je meestal binnen een aantal weken na ondertekening van het koopcontract betalen. De exacte datum vind je in je koopcontract. Dit bedrag mag je zelf betalen, maar als je dat niet wilt of kunt betalen kun je ook vragen of de bank garant wil staan. Dit noemen we bankgarantie, de bank staat garant voor het vereiste bedrag.

Waarborgsom voor je huis betalen

Wil je de waarborgsom zelf betalen? Zorg er dan voor dat het geld op de datum, zoals beschreven in het koopcontract, bij de notaris op de rekening staat. Betaal je de waarborgsom niet op tijd? Dan kan de verkoper je in gebreken stellen.

Wanneer krijg ik de waarborgsom weer terug?

Op het moment van passeren krijg je van de notaris de waarborgsom weer terug. Voor je naar de notaris gaat zal deze een nota van afrekening toesturen. Dit is een factuur waar alle kosten koper op staan die nog verrekend moeten worden. Onderaan de streep blijft er dan een te betalen bedrag over. Dit bedrag wordt verrekend met de al betaalde waarborgsom en het verschil dat krijg je van de notaris terug.

Rekenvoorbeeld waarborgsom

Je hebt een woning gekocht voor een koopprijs van €400.000. De te betalen waarborgsom voor dit huis is dan €40.000. De kosten koper, zoals advies- en afsluitkosten voor de hypotheek, notariskosten en belastingen bedragen €10.392. Het bedrag dat je dan van de notaris terug krijgt is €29.608 (€40.000 – €10.392).

Maak een afspraak

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!