WOZ-waarde - Wat betekent dat? - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

WOZ-waarde

Als huiseigenaar of potentiële koper heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de term “WOZ-waarde”, maar wat is de betekenis van WOZ en waarom is het relevant voor jouw woning? Wij leggen het je graag uit.

Wat is WOZ-waarde?

De afkorting WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde geeft de geschatte marktwaarde van jouw woning aan op een specifieke peildatum. Deze waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de waarde, hoe meer je aan deze belastingen betaalt.

Hypotheek en WOZ-waarde

De WOZ-waarde heeft indirect ook invloed op je hypotheek. Als je eigenaar bent van een woning dan betaal je namelijk eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een bepaald percentage van de WOZ-waarde (van je eigen koopwoning, alleen als dit ook je hoofdverblijf is) dat door de Belastingdienst wordt opgeteld bij je inkomen. Ook hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe hoger je eigenwoningforfait.

WOZ-waarde van je woning controleren

Jaarlijks ontvang je van de gemeente een WOZ-beschikking, met daarin de vastgestelde waarde van je woning. Het is belangrijk om deze beschikking goed te controleren. Ben je het niet eens met de vastgestelde waarde? Dan kun je hier bezwaar tegen maken.

Meer weten of een afspraak inplannen?

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!