Risicoklasse Hypotheek - Wat betekent dat? - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Risicoklasse Hypotheek

Bij het aanvragen van een hypotheek kom je veel verschillende termen tegen. Eén daarvan is risicoklasse, of tariefklasse. Maar wat betekent dit eigenlijk en wat heeft het met jouw hypotheek te maken? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een risicoklasse?

De risicoklasse van je hypotheek is als het ware een inschatting van het risico dat de geldverstrekker neemt bij het verstrekken van jouw hypotheek. Dit heeft te maken met de loan-to-value (LTV). Welk percentage leen je ten opzichte van de waarde van je woning. Als jij 100% van de waarde van je huis wilt lenen loopt een bank meer risico dan wanneer je 60% van de waarde van je huis leent. Daarom hanteren geldverstrekkers verschillende risicoklassen of tariefklassen.

Welke tariefklassen zijn er?

Iedere bank hanteert zijn eigen tariefklassen. De laagste klasse heeft ook het laagste rentepercentage en de hoogste klasse het hoogste rentepercentage. Hoeveel risicoklassen er zijn verschilt per geldverstrekker. Sommige hanteren bijvoorbeeld vier verschillende klassen, terwijl anderen er zes hebben. 

De laagste risicoklasse is altijd voor de hypotheken met NHG. Deze mensen zijn grotendeels beschermd door de Nationale Hypotheek Garantie waardoor de bank weinig risico loopt met deze hypotheken. Hypotheken met NHG hebben dan ook een rentekorting waardoor je lagere maandlasten hebt. 

Rekenvoorbeeld risicoklasse

Stel, je koopt een woning met een waarde van €400.000. Je hebt €40.000 eigen geld dat je wilt gebruiken voor de aankoop. Dan heb je een hypotheek nodig van €360.000. De verhouding tussen de waarde van je woning en de hypotheek is €360.000 / €400.000 * 100 = 90%. Jouw hypotheek valt dan in een risicoklasse t/m 90%.

Renteopslag

Banken hanteren een basisrente op een hypotheek. Per risicoklasse is er een bepaalde renteopslag die bij deze basisrente wordt opgeteld. Hoe hoger de risicoklasse, hoe hoger de renteopslag. 

Tariefklasse van je hypotheek aanpassen

Is de waarde van je woning gestegen of heb je afgelost op je hypotheek? Dan kan het zijn dat je nu in een lagere tariefklasse valt en je ook minder rente hoeft te betalen. Bij de meeste banken kun je het online doorgeven als je in een lagere tariefklasse thuishoort. Je kan dit aanpassen door bijvoorbeeld een nieuwe taxatie aan te leveren of een extra aflossing te doen.

Meer weten of een afspraak inplannen?

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!