Loan-to-value (LTV) - Wat is dat? - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Loan-to-value (LTV)

Bij het kopen van een woning komen er veel termen voorbij waarvan je wellicht niet precies weet wat ze betekenen. Loan-to-value is een term die je hoort bij het berekenen van je maximale hypotheek. Maar wat betekent dit nu precies? Wij leggen het je uit.

Wat is loan-to-value (LTV)?

Loan-to-value, afgekort tot LTV, is een percentage dat de verhouding weergeeft tussen het geleende bedrag en de waarde van het onderpand. Financiële instellingen en geldverstrekkers gebruiken de LTV-ratio om het risico van leningen te beoordelen. Hoe hoger de LTV-ratio, hoe groter het risico voor de bank en hoe hoger het rentepercentage (en daarmee de risicoklasse) op je lening of hypotheek is.

LTV berekenen

Om de loan-to-value ratio te berekenen, deel je het geleende bedrag door de actuele waarde van het onderpand en vervolgens vermenigvuldig je dit resultaat met 100. De formule ziet er dan als volgt uit:

 

LTV-ratio = (geleende bedrag / actuele waarde van het onderpand) * 100

 

Hier komt dan een percentage uit dat het geleende bedrag in verhouding tot de waarde van het onderpand aangeeft. Een hogere LTV-ratio wijst op een groter risico voor de geldverstrekker, terwijl een lagere ratio duidt op een minder risico.

LTV en je hypotheek

Je mag maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Als je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren dan mag je tot maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Mits je dat ook qua inkomen kunt dragen. Dat betekent dat de loan-to-value maximaal 100% en in sommige gevallen 106% mag zijn.

Vallei en Heuvelrug Hypotheken

Vallei en Heuvelrug Hypotheken

Bij Vallei en Heuvelrug Hypotheken helpen we jou graag met de hypotheekaanvraag voor je droomhuis. Of je nu voor het eerst een huis koopt, een nieuw avontuur begint met je partner of je bestaande hypotheek wilt herzien. Plan snel een gratis oriënterend gesprek in met één van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!