Kosten Koper (k.k.) - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Kosten koper

Bij de aankoop van een woning komen vaak meer kosten kijken dan alleen de koopprijs. Eén van de termen die je regelmatig tegenkomt wanneer je je oriënteert op de huizenmarkt is 'kosten koper’. Maar wat betekent dit precies in en waaruit bestaan deze kosten? Wij leggen het je graag uit.

Wat is kosten koper?

Kosten koper, vaak afgekort tot k.k., zijn de bijkomende kosten die je betaalt bovenop de aankoopprijs van een woning. Als je op Funda zoekt naar een bestaande woning staat er achter vraagprijs k.k., bijvoorbeeld €395.000 k.k.. Dit betekent dat de woning wordt aangeboden voor €395.000 en dat de bijkomende kosten voor de rekening van de koper komen.

Hoeveel is kosten koper?

Gemiddeld bedragen de kosten koper zo’n 3% tot 4% van de aankoopprijs van de woning. Bij de meeste starters ligt dit percentage lager, omdat zij vaak in aanmerking komen voor de startersvrijstelling.

 

Startersvrijstelling

Sinds 2021 kennen we een startersregeling die is ingevoerd om jonge huizenkopers te helpen en hun toegang tot de woningmarkt te vergemakkelijken. Dankzij deze regeling krijgen starters tussen de 18 en 35 jaar een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting als je een woning koopt tot €440.000. Een starter hoeft dan dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Per 2024 is de startersvrijstelling verhoogd tot een koopsom van € 510.000

 

Let op! Ben je geen starter, maar wel onder de 35 jaar en heb je nog niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling? Dan kom je hier alsnog voor in aanmerking.

Waar bestaat kosten koper uit?

De officiële kosten koper bestaan uit overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte, maar in veel gevallen worden de andere kosten die je maakt bij het kopen van een huis ook tot de bijkomende kosten koper gerekend. Hieronder vind je alle kosten die je maakt bij het kopen van een woning.

 

Overdrachtsbelasting

De overheid heft belasting bij de overdracht van een woning. Voor een bestaande woning is dit 2% van de koopprijs. Als je niet zelf in deze woning gaat wonen dan betaal je geen 2%, maar 10,4%. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. 

 

Notariskosten

Bij de aankoop van een woning is het verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris zorgt ervoor dat de eigendomsoverdracht correct wordt geregistreerd en stelt de leveringsakte en hypotheekakte op. De leveringsakte is een notariële akte waarmee het eigendom van de woning op jouw naam komt te staan. De hypotheekakte is een juridisch document dat de bank zekerheid geeft dat de hypotheek door jou wordt terugbetaald. De notariskosten verschillen per notaris, maar liggen vaak rond de €1.500.

 

Advies- en afsluitkosten hypotheek

Een hypotheekadviseur voorziet jou van advies over de beste hypotheek en sluit deze ook daadwerkelijk voor jou af. De kosten hiervoor verschillen per situatie. Op onze tarieven pagina kun je precies zien wat de hypotheekaanvraag in jouw situatie gaat kosten.


Taxatiekosten

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor de aankoop van een woning, vraagt de geldverstrekker om een taxatierapport om de waarde van de woning te bepalen.De kosten voor een taxatie verschillen per taxateur, maar liggen voor een bestaande woning vaak rond de €750.

 

Kosten aankoopmakelaar

Heb je tijdens de zoektocht naar jouw droomhuis de hulp van een aankoopmakelaar gezocht? Dan zijn dit ook nog bijkomende kosten. Een aankoopmakelaar vraagt vaak een percentage van de aankoopprijs van de woning.

 

Bouwkundig rapport

Als je twijfelt over de staat van een woning of als de woning al wat ouder is, dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Uit deze keuring blijkt dan wat de staat van de woning is en welk onderhoud er uitgevoerd dient te worden. De kosten hiervoor zijn afhankelijk per aanbieder, maar je kunt hierbij denken aan een bedrag van €385.

 

Aanvragen NHG

Koop je een huis met een aankoopprijs die onder de €405.000 ligt? Dan kun je gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG is een regeling die jou (en de geldverstrekker) meer financiële zekerheid biedt en daardoor een lagere rente hanteert. Een hypotheek met NHG afsluiten kost je eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag.

 

Kosten bankgarantie

Als je een huis koopt dan betaal je deze niet gelijk. Vaak duurt het nog een aantal maanden voordat de overdracht is en je echt eigenaar wordt van de woning. Om de verkoper wat meer zekerheid te geven wordt er vaak een waarborgsom van 10% van de aankoopsom gevraagd. Deze 10% kun je zelf betalen, maar je kunt ook vragen of de bank garant wil staan. In dat geval vragen we een bankgarantie aan. De kosten hiervoor bedragen 1% van de waarborgsom. 

Rekenvoorbeeld kosten koper

Welke kosten er bij het kopen van een huis komen kijken leggen we graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, Erwin (28) en Julia (25) zijn op zoek naar hun eerste koopwoning. Ze hebben een mooie eengezinswoning gevonden voor €400.000. Aangezien de woning wat ouder is laten zij bouwkundige keuring uitvoeren. Zij gaan naar een hypotheekadviseur en kiezen voor een hypotheek met NHG. Dan moeten zij rekening houden met de volgende kosten koper:

 

Overdrachtsbelasting: vrijgesteld onder de startersvrijstelling
Kosten notaris: €1.500
Advies- en afsluitkosten hypotheek: €2.500
Taxatie kosten: €750
Bouwkundige keuring: €385
Aanvragen NHG: €2.400
Bankgarantie: €400

 

De totale kosten koper die Erwin en Julia moeten betalen zijn €7.935. Heb jij geen aankoopmakelaar ingeschakeld, geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting of gelden andere kostenposten wel/niet voor jou, dan ziet bovenstaande berekening er natuurlijk anders uit.

Veelgestelde vragen over kosten koper

Nee, je mag maar 100% van de waarde van de woning financieren. Dit betekent dat je dus niet extra kunt lenen om de kosten koper te betalen en je hiervoor dus eigen geld nodig hebt.

De kosten koper betaal je in één keer bij de notaris. De notaris maakt de nota van afrekening op en verwerkt daar alle kosten koper op. Zo hoef je maar één keer een bedrag over te maken. Het kan wel zijn dan de taxateur apart betaald moet worden. Die stuurt vaak een losse factuur toe direct nadat de taxatie is uitgevoerd.

Een groot deel van de kosten koper is fiscaal aftrekbaar. Denk hierbij aan: notariskosten, advieskosten van de hypotheekadviseur, kosten voor de aanvraag van NHG en taxatiekosten. Meer informatie over het aftrekken van de kosten voor je eigen woning lees je op de website van de Belastingdienst.

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!