Hypotheekakte - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Hypotheekakte

Is de koop van je nieuwe woning helemaal rond? Dan ga je uiteindelijk naar de notaris voor de overdracht. Hier krijg je de sleutel van de woning en teken je twee aktes: de akte van levering en de hypotheekakte. Maar, wat is een hypotheekakte precies en wat zijn de kosten daarvoor? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een hypotheekakte?

Een hypotheekakte is een juridisch document waarin de afspraken en details van je hypotheek nog eens worden bevestigd. Je kunt het zien als een contract dat de voorwaarden van de hypotheek vastlegt en de belangen van zowel jou – als koper – als die van de geldverstrekker beschermt. Deze akte wordt opgesteld door de notaris en door zowel de notaris als de koper(s) ondertekend. Nadat de akte ondertekend is wordt deze geregistreerd bij het kadaster. Daarmee wordt de hypotheekakte toegankelijk voor het publiek en krijgt het document wettelijke erkenning.

Wat staat er in een hypotheekakte?

In een hypotheekakte staat onder andere:

  • Wie de betrokken partijen zijn: de hypotheekgever (degene die het geld leent) en de hypotheeknemer (de hypotheekverstrekker).
  • Gegevens van de notaris
  • Een gedetailleerde beschrijving van het onderpand
  • Financiële details van de hypotheekinschrijving

Kosten hypotheekakte

De kosten voor een het opstellen van een hypotheekakte verschillen per notaris, maar gemiddeld zijn deze kosten € 500- € 750. Dit is dan inclusief de bijkomende kosten, zoals de inschrijving bij het kadaster en de BTW. 

Wat is het verschil tussen de hypotheekakte en leveringsakte?

In de hypotheekakte staan de voorwaarden en alle gegevens van de hypotheek die je afsluit om de woning aan te kopen. De leveringsakte daarentegen zorgt ervoor dat het eigendom wordt overgedragen en de woning op jouw naam komt te staan.

Maak een afspraak

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!