Akte van Levering - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit

Akte van Levering

Bij het kopen van een woning komen er veel termen voorbij waarvan je wellicht niet precies weet wat ze betekenen. Een voorbeeld van zo'n term is: Akte van levering. Hier krijg je mee te maken zodra je naar de notaris gaat voor de overdracht van de woning. Maar wat betekent dit nu precies en wat kost zo’n akte van levering? Wij leggen het je uit.

Wat is de akte van levering?

Een akte van levering, ook wel leveringsakte of transportakte genoemd, is een juridisch document, waarin het eigendom van een woning van verkoper naar koper wordt overgedragen. De leveringsakte wordt opgesteld door de notaris en door zowel de verkoper(s) als de koper(s) ondertekend. Vervolgens tekent ook de notaris de akte en wordt deze geregistreerd bij het kadaster. Deze registratie is nodig om de eigendomsoverdracht officieel te maken en toegankelijk voor het publiek.

Wat staat er in een akte van levering?

In de leveringsakte staat onder andere: 

  • Gegevens van de verkoper(s) en koper(s), waaronder naam, adres, geboortedatum en burgerlijke staat.
  • Beschrijving van het onroerend goed: een nauwkeurige omschrijving van het eigendom dat wordt overgedragen, inclusief de locatie, kadastrale gegevens en andere details.
  • Koopsom en betalingsvoorwaarden: de overeengekomen koopprijs voor het onroerend goed en de voorwaarden voor betaling.
  • Verklaring van eigendomsoverdracht: een formele verklaring waarin de verkoper bevestigt dat hij/zij het eigendom overdraagt aan de koper.

Kosten leveringsakte

De kosten voor een leveringsakte of transportakte verschillen per notaris. Gemiddeld zullen de kosten tussen de €200 en €500 liggen. Let op. Dit is alleen voor de akte van levering. De totale kosten inzake de levering liggen hoger, doordat er nog kosten bijkomen, zoals de inschrijving bij het kadaster en BTW.

Wat is het verschil tussen de leveringsakte en de hypotheekakte?

De leveringsakte zorgt ervoor dat de woning van eigendom wordt overgedragen en dus op jouw naam komt te staan. In de hypotheekakte staan de voorwaarden en alle gegevens van de hypotheek die je afsluit om de woning aan te kopen.

Maak een afspraak

Wat onze klanten van ons vinden

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een van de reviews!