Wat is Handig! en wat kan het voor jouw hypotheekaanvraag betekenen? - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit
6 februari 2019

Wat is Handig! en wat kan het voor jouw hypotheekaanvraag betekenen?

Het aanleveren van een werkgeversverklaring kan soms voor onnodig spanning zorgen. Sowieso werd vorig jaar al duidelijk dat de werkgeversverklaring gemiddeld zo’n 2,5 keer per aanvraag moet worden ingediend. Het is dus niet ongebruikelijk dat zo’n formulier meermaals moet worden ingevuld. Neem daarbij in ogenschouw dat veel grote bedrijven een HR-afdeling hebben waar alles gewoon klopt en de werkgeversverklaring wél in een keer wordt goed gekeurd. Dat betekent dus dat sommige werkgevers zomaar eens vier keer datzelfde formulier zitten in te vullen. Lang verhaal kort: dat is allemaal erg vervelend.

Kan daar nou niet wat aan gebeuren? Dat moet menig klant hebben gedacht. Want los van dat de werkgeversverklaring niet altijd perfect wordt ingevuld, is het ergens toch ook vervelend om je werkgever aan het werk te zetten voor een wens die je in je privéleven hebt. Dus, kan dat nou niet anders? Inmiddels luidt het antwoord: ja, dat kan. Namelijk met Handig!

Wat Handig! nou precies is? Project Handig! is een tool, ontstaan door de unieke samenwerking tussen HDN (Hypotheken Data Netwerk), WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen, de beleidsontwikkelaar van de NHG-richtlijnen), UWV en Vereniging Eigen Huis en met de hypotheekverstrekkers Florius, ABN AMRO, ING en Rabobank. Ook de Nederlandse toezichthouder AFM heeft de ontwikkeling nauwlettend in de gaten gehouden en is, tot op heden, akkoord met de toepassing.

Handig! heeft zich in een paar maanden tijd weten te ontwikkelen tot een gemakkelijke, bruikbare toepassing en is in 2018 gegroeid tot een nieuwe standaard in hypothekenland. Er is hierdoor een steeds groter aantal geldverstrekkers dat hier in mee gaat.

Hoe werkt het? Handig! is een geprogrammeerde tool die het toetsinkomen berekend op basis van het UWV-verzekeringsbericht dat iedereen twee minuten kan downloaden door met DigiD in te loggen op Mijn UWV. De software leest uit dit bericht over het dienstverband een toetsinkomen dat gebruikt kan worden in een aanvraag en of de gedownloade versie van het UWV-verzekeringsbericht up to date en correct is gedownload.

Dat downloaden is snel geregeld: log via een browser in op Mijn UWV met DigiD, klik op “persoonlijke gegevens” (Menu links), vervolgens op de blauwe button “controleren” onder loongegevens en daarna rechts op de blauwe button “Download printversie (pdf). Sla dit PDF-bestand op.

Voor wie is het? Uit de eerste aanvragen blijkt dat de tool vooral goed werkt voor mensen die al langer bij dezelfde werkgever zitten. Starters die instappen in de op dit moment lastige markt en die maximaal moeten lenen, doen er goed aan om tóch een werkgeversverklaring op te vragen. De adviseur bekijkt vooraf of het handiger is om een aanvraag via de gebruikelijke werkgeversverklaring of met Handig! In te dienen. Uiteindelijk is een hypotheek maatwerk en elke keuze kan “pro’s and cons” opleveren.

Duidelijk is inmiddels wel dat Handig! snel werkt. Benieuwd naar je Handig!-toetsinkomen? Lever dan zo snel mogelijk een UWV-verzekeringsbericht en recente loonstrook aan bij ons aan en wij laten je zo snel mogelijk dit eerste toetsinkomen weten. Op dit moment werken nog lang niet alle hypotheekadviseurs met Handig!, maar het moge duidelijk zijn dat Vallei en Heuvelrug mee doet.

Meer weten? Schroom niet ons te bellen of te mailen of neem contact op om een afspraak in te plannen.

Vallei en Heuvelrug is de hypotheekadviseur van Amerongen en omgeving.