Waarom stijgt de hypotheekrente door het coronavirus? Oversluiten van je hypotheek kan nu heel interessant zijn! - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit
13 mei 2020

Waarom stijgt de hypotheekrente door het coronavirus? Oversluiten van je hypotheek kan nu heel interessant zijn!

Tot aan half maart van dit jaar kenden we alleen een dalende trend in de hypotheekrente. Met de komst van het coronavirus hebben banken en partijen massaal gereageerd door de hypotheekrentes te laten stijgen.

Wat zijn oorzaken van een stijgende hypotheekrente?

De overheid is door de komst van het coronavirus veel geld in de economie gaan stoppen. Zo krijgen diverse bedrijven staatshulp om de coronacrisis te overleven. Denk aan de vele horeca, evenementenbranche en noem zo maar op. Doordat de overheid miljarden moet lenen is de rente op staatsleningen gestegen.

Op het moment dat geldverstrekkers duurder geld moeten inkopen is een logisch vervolg dat zij dit ook duurder gaan uitlenen. De hypotheekrente voor de consument wordt hierdoor hoger.

Ook is het voor geldverstrekkers risicovoller geworden om geld uit te lenen. Denk aan een verhoogd risico om werkloos te raken of het verhoogd risico van een faillissement van een bedrijf of een verlies van omzet. De geldverstrekker loopt hierdoor het risico dat de hypotheek niet meer betaald kan worden. Geldverstrekkers voeren hierdoor een risicopremie door in de hypotheekrente.

Geldverstrekkers houden elkaar onderling nauw in de gaten. Op het moment dat de ene geldverstrekker gaat stijgen dan volgt meestal de rest ook.

Wat is op dit moment de hypotheekrente?

De stijging van de hypotheekrente gaat met kleine stapjes. In onderstaande tabel staat de actuele rentestand.

Actuele hypotheekrente (peildatum 13-5-20)
10 jaar vast 1,05%
20 jaar vast 1,39%
30 jaar vast 1,70%

 

Waarom is oversluiten nu heel interessant?

Ondanks de lichte stijging tot nu toe is de rente nog steeds bizar laag. Als je nu kiest om over te sluiten kan je jarenlang profiteren van de een lage rente. De stijgende hypotheekrente heeft dan geen impact meer op jouw hypotheek en op jouw maandlasten.

De meeste klanten kiezen nu voor 20 jaar rentevast. De 20-jaars rente wordt aangeboden v.a. 1,39%.

Lees meer over de voordelen van het oversluiten op onze pagina Oversluiten of neem direct contact met ons op voor een vrijblijvende berekening.

Vraag direct een berekening aan

Ga naar pagina oversluiten