Duurzaam wonen - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit
6 februari 2019

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen, meer hypotheek en lagere rente

Steeds meer mensen willen een duurzame woning. Het is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee omdat je minder energie verbruikt. Maar je huis verduurzamen kost wel geld. Je moet investeren in energiebesparende maatregelen. Daarom is het goed om te weten dat je hiervoor extra kan lenen. Daarnaast kan je rentekorting krijgen op je hypotheek als je een duurzaam huis hebt. Hoe zit dat?

Wat is een duurzaam huis

Maar wat is een duurzaam huis eigenlijk? Je hebt een zogenaamde ‘nul-op-de-meter’-woning wanneer je een energielabel hebt van –A of lager. Daarnaast geldt ook de Energie Prestatie Coëfficiënt. De EPC geeft aan hoeveel energie een woning verbruikt. Wanneer de EPC van een woning 0,4 of lager is, dan wordt de woning gezien als duurzaam.

De volgende energiebesparende maatregelen kunnen vaak worden meegefinancierd:

  • Hr-ketel
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing

Een hogere hypotheek voor energiebesparende voorzieningen
Energiezuinig wonen wordt gestimuleerd. Als je je huis energiezuiniger wilt maken, dan kan je een hoger bedrag lenen in je hypotheek. Wanneer je een woning koopt, kan je sinds 2018 maximaal 100% van de waarde van de woning financieren. Alle bijkomende kosten koper moet je dus zelf betalen.

Tot € 9.000 extra financieren

Wanneer je een woning koopt en energiebesparende voorzieningen toepast, mag je maximaal 106% van de waarde van de woning na verbouwing lenen. Uiteraard moet je dit bedrag wel kunnen lenen op basis van je inkomen. Zou je niet voldoende inkomen hebben om de energiebesparende voorzieningen bij te financieren, dan mag je maximaal € 9.000 bij financieren.

Zelfs tot € 25.000 bij een nul op de meter woning

Er zijn ook banken waarbij je zelfs € 25.000 extra kan lenen voor een nul op de meter woning. Dat geldt overigens niet bij iedere bank. Ook kunnen banken daar nog eigen voorwaarden voor hebben, zoals een gezamenlijk inkomen van minimaal € 33.000.

Hogere hypotheek met NHG
Ook de grens voor Nationale Hypotheek Garantie wordt verhoogd door het meefinancieren van energiebesparende voorzieningen. Je kan een hypotheek met NHG aanvragen tot het bedrag van €307.400,-. Zonder energiebesparende voorzieningen (EBV) is dit € 290.000,-.
Er gelden verschillende richtlijnen bij banken onderling hoe hier precies mee omgegaan wordt. Uw persoonlijk adviseur van Vallei en Heuvelrug hypotheken kan je hier meer over vertellen.

Rentekorting dankzij duurzaam wonen

Hoeveel je bespaart door een duurzame woning te kopen, verschilt per bank. Zo krijg je bijvoorbeeld bij ABN AMRO 0,2% korting op de rente. Maar let op: er gelden per bank verschillende voorwaarden voor het verkrijgen van zo’n rentekorting.

Subsidie energiebesparende maatregelen

Het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen is niet goedkoop. Daarom heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen waarmee jij je huis makkelijker kunt voorzien van energiebesparende maatregelen.

Wat is een goed moment om te investeren in energiebesparende voorzieningen?

Het moment dat je een nieuwe woning koopt, is een mooi moment om serieus te overwegen om de energiebesparende voorzieningen mee te financieren in je hypotheek. De rente die je over deze lening betaalt is lager dan bij bijvoorbeeld een consumptieve financiering, en daarnaast is deze aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De extra maandelijkse last is te verwaarlozen, omdat de hypotheek in 30 jaar moet worden afgelost. Hierdoor heb je direct financieel voordeel van de besparingen van deze voorzieningen.

Bron: https://www.moneywise.nl/hypotheek/duurzaam-wonen/duurzaam-wonen-meer-hypotheek-en-lagere-rente.aspx

Vallei en Heuvelrug is de hypotheekadviseur van Amerongen en omgeving.