De vijf belangrijkste wijzigingen met betrekking tot hypotheken in 2019 - Vallei & Heuvelrug Hypotheken
Onafhankelijk advies
De laagste rente
Service & kwaliteit
6 februari 2019

De vijf belangrijkste wijzigingen met betrekking tot hypotheken in 2019

Ook in 2019 gaan er weer een hoop mensen verhuizen. Misschien ben jij wel één van hen! Als je dit jaar een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Want al die hypotheekregels die elk jaar veranderen… je wordt er duizelig van. Daarom zetten wij de vijf belangrijkste voor je op een rij.

1. Meer lenen voor de meeste huishoudens

De komende jaren gaat ons belastingstelsel flink op de schop. Dat begint in 2019 met het aanpassen van de belastingtarieven. Dit brengt voor de meeste huishoudens een voordeel met zich mee. Al blijft je bruto-inkomen hetzelfde, je netto-inkomen gaat omhoog omdat de inkomstenbelasting lager wordt. Hier houden wij rekening mee in onze berekeningen. Verdien je minder dan €30.000 per jaar? Dan hebben we goed nieuws! Voor jou is het voordeel het grootst. Ook voor de hoogste inkomens is er een voordeel: ook wie meer dan €100.000 per jaar verdient mag een hogere hypotheek afsluiten dan vorig jaar.

2. Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Net als vorig jaar mag je hypotheek maximaal 100% van de waarde van je woning zijn. Maar ga je investeren in energiebesparende maatregelen? Dan kun je bij steeds meer hypotheekverstrekkers meer lenen, namelijk 106%. Het extra geleende geld gebruik je dan om je energiebesparende maatregelen te financieren.

3. De NHG-grens is omhoog gegaan

Als je een hypotheek wil afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat de waarde van je woning maximaal €290.000 mag zijn. In 2018 was dit nog €265.000. Dit komt omdat de NHG-grens meestijgt met de gemiddelde huizenprijs.

4. De hypotheekrenteaftrek wordt lager

Er wordt al een aantal jaar aan gewerkt: de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je minder kunt profiteren van belastingvoordelen door je hypotheek. In 2018 was de maximale hypotheekrenteaftrek nog 49,5%, in 2019 gaat die iets omlaag naar 49%. Dat merk je alleen als je minimaal € 68.507 verdient. Vanaf 2020 ga je dit ook merken als je een gemiddeld inkomen hebt: de hypotheekrenteaftrek wordt dan versneld afgebouwd naar maximaal 37,05%

5. Het eigenwoningforfait gaat omlaag

Heb je een koophuis? Dan moet je extra belasting betalen. Naast jouw werkelijke inkomen telt de belastingdienst namelijk de fictieve inkomsten die je uit jouw huis verkrijgt. Dit heet eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait wordt berekend aan de hand van een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Ook dit wordt de komende jaren afgebouwd. Eerst van 0,70% naar 0,65% in 2019. In 2023 is dit zelfs nog maar 0,45%.

Bron: https://www.aegon.nl/blog/hypotheek/een-hypotheek-afsluiten-2019-de-belangrijkste-veranderingen 

Vallei en Heuvelrug is de hypotheekadviseur van Amerongen en omgeving.